8 Mayıs 2015 Cuma

                        KAZASIZ KUL OLMAZ
"Kazalar  kuralara uymamakla başlar"
İstanbul Gelişim Sanat tarafından 81 ilde sahnelenen ''KAZASIZ KUL OLMAZ'' adlı oyunu seyircilerin beğenisine sunuldu .
Yusuf  ERBAŞ , Vatan ŞAŞMAZ   sanat danışmanlığında  Toprak SERGEN seslendirmesiyle
İstanbul Gelişim Sanat tarafından 81 ilde sahnelenen ''KAZASIZ KUL OLMAZ'' adlı oyunu seyircilerin beğenisine sunuldu .İstanbul Gelişim Sanat tarafından 81 ilde sahnelenen ''KAZASIZ KUL OLMAZ'' adlı oyunu seyircilerin beğenisine sunuldu .Kazanın büyüğü ihmalin küçüğü ile başlar. Bilindiği üzere soma faciası bir çok insanımız yaşamını yitirdi. Biz İstanbul gelişim sanat olarak soma da acıyı paylaşmak üzere ve gerekli inceleme yapılması için ziyaret ettik. Bu kazaları 5 yıldır olacağını hep tiyatro oyunlarımızda olacağını dramatize ediyorduk. Keşkeler olmaması için KAZASIZ KUL OLMAZ oyunu 2009 da kaleme alındı..
SOMAKİ ARAŞTIRMA
oyunun yazarı Zahrettin ÇELİK  somadaki faciayı yerinde araştırma yapmak üzere  somada  bulundu  oradaki stk,belediye ,emniyet,  gerekli araştırmalar  yaptıktan  sonra konuyu kazasız kul olmaz oyuna  ekledi..
soma ya duyarlılıktan dolayı ULUSLARARASI RADYOCULAR BİRLİĞİ  " Yılın Alkışı Hakedenler " ödüle laik görüldü.

konusu ülkemizde kanayan yara olan İş ve Trafik kazaları akabinde ilkyardımın önemine dikkat çekmektedir.
"KAZASIZ KUL OLMAZ"81 vilayette sahnelenecek eğitsel oyunun) Sanat Danışmanlığını Televizyon Sunucusu Vatan Şaşmaz,  alırken Seslendirme (dış ses) Toprak Sergen üstlendi; Proje Danışmanı İbrahim PALAMUT, Öznur SİMAV (pedagog) Adnan TÜZÜN (avukat)  Okan OK (doktor) Acil Tıp Teknisyenleri Derneği (ilkyardım eğitimi iş ve trafik kazalarına karşın duyarlılık gösteren "kazasız kul olmaz"oyununu yazan ve yöneten Zahrettin Çelik oyun hakkında şu değerlendirmelerde bulundu; ''Bilindiği üzere istatistikler ve kaza oranlarına baktığımızda iş ve trafik kazaları pek iç açıcı değil. Sürücüler, işverenler ve diğer faktörlerden kaynaklı kazaların olması iş ve ekonomi hayatını bir hayli derinden sarsmaktadır. Hal böyle olurken bizlerde bu hassas konuları sahne sanatlarına taşıyarak bilinçli birey ve toplum modeli oluşturma amacındayız. oyunumuzu yurdun her tarafında halka sunacağız'' dedi.

Sayın Çelik, 'İstanbul Gelişim Sanat' bu oyunun yanı sıra; sokak çocuklarına, köy okullarına, hayvan haklarına yardım etmek ve öğrencilere burs sağlamak gibi konularda da desteklerine devam etmektedir. Oyunumuzun sahnelenmesinde başta belediyelerimiz olmak üzere bizlere her zaman inanan ve yanımızda yer alan Destekçilerimizin bazıları, NİLÜFER TURİZM ANTHİLL RESİDENCE, İBA MEDİKAL, TORİMA KAYA ELEKTRONİK, SİNEMATEK , HABER KITA, ,  İZMİT SEYEHAT, EFE TUR,ARI MADEN, GÜNDOĞDU  KRİSTAL, GELİK, RESTAURANT, , ADA OFSET , ÖZGÜR FOTO TEKNİK, TEK ALÜMİNYUM,  KAŞMİR OTEL,  SİNEMATEK,   İSTANBUL TV, PRAMİT  İŞ GÜVENLİĞİ MALZEMELERİ YELİ DESİGN WEB TASARIM,  AYTEK  DEKOR,  KURSLARI,  AKTÜEL GAZATESİ, VAROL MÜZİK , HAVADİS TÜRK HABER, ÖZGÜR BASKI DÜNYASI, RÜZGAR BAYRAK, EMİN ÇANTA ,ARDA ÇANTA , ACİL TIP TEKNİSYENLERİ VE TEKNİKERLERİ DERNEĞİ, ORES TANITIM SİSTEMLERİ, ONS TANITIM, VAROL MÜZİK MARTUR.  PANORAMA PRODÜKSİYON ,BLUE X WOMEN,ÖZLEM DİYARBAKIR ,ÖZ DIYARBAKIR SEYEHAT ,BUGÜN GAZETESİ , GÜNEŞ GAZETESİ ,GAZETE,HABERLER.COM, SONDAKİKA.COM, YURDUM YAZILIM, ROTA HABER,  BAĞCILAR BELEDİYESİ , TUZLA BELEDİYESİ BAKIRKÖY BELEDİYESİ, TRIO BOWLİNG - PROFİLO AVM- BAMBİ CAFE METROPORT AVM. , RADEV , ULUSALPOST , MİAMİ BEACH HOTEL SIDE,  TREND MEYDA , BY SEMPATİK , VANİTY ENTERTAİNMENT AMİRAL SAHNE DEKORU,HOTEL MARYA , FOTOĞRAF AĞACI – SERANDER  CAFE -   KONTUR – EVENMAG.COM – ENSONHABER.COM  --  TÜRKSAN -  KARTAL DEMİR ÜRÜNLERİ  -  AKYAZİ.COM.TR -  SMARTAJANS.COM.TR- ÖZTEK AJANS-KASTAMONUNSESİ-REALİTYHABER.COM  - NUSAYBİN DAĞ TEKSTİL. YABİ TEKSTİL, YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ EFOR GİYİM  UÇURTMA KİDS,ÖMER BİLİR HAYRİYE HANDE ŞEN  olmak üzere bizlere desteğini esirgemeyen tüm destekçilerimize ve basın kuruluşlarımıza şükranlarımızı sunarız dedi.

Oyundan bir bölüm: Melahat ve Mustafa kazazedelere bilerek yanlış yöntemlerle müdahale ederek yaralı olanların kalıcı sakatlıklara maruz kalmasına sebep olurlar  ve  kazaların görüntülerini kayıt altına alarak haber ajanslarına para karşılığında satmaktadırlar. Bu örnek de toplumdaki duyarsızlık, eğitimsizlik, dayanışmadan uzak örneğini görmekteyiz. oyunun sonunda hata yapan karakterler hatalarını itiraf eder ve çeşitli yardım konularına tabi olurlar.
 PROJENİN YARARLARI

Ò  Eğitsel niteliği olan bu oyunda 7’ den 70’e herkesin izleyebileceği konuma getirmek
Ò  İlk yardımın önemini hatırlatmak.
Ò  İş ve trafik kazalarının minimuma getirmek.
Ò  Seyirciler  oyundadaki  hatalarını görmelerini sağlamak
Ò  Trafik kurallarına dikkat çekmek.
Ò  Sosyal farkındalık bilincini oluşturmak.
Ò  Toplum olarak sağlık personellerine karşı hoşgörülü olmayı hatırlatmak.
Ò  Konuya duyarlı kurum ve kuruluşlara örnek göstermek.
Ò  Sokak çocukları ve kimsesiz çocuklar  rol vererek  gelişimlerine  katkı sağlamak.


PROJENİN AMACI ve ÖNEMİ

Toplumun  bu problemlere  bilgiyle  müdahale etmesi  ayrıca eğitim seviyesini yükseltmek temel aldığımız değerlerdir.
Eğitimsizlik hem kendine  hem de  çevresine fiziki ve maddi zarar vermektedir.
Bilgisizlik  kalıcı değildir.  ancak kişi gelişime açık  ise   gelişim arz edebilir.
Nice nitelikli insanlar bile  ya başkası tarafından kazaya sebep oldu…  yada kendisi  dalgınlık.dikkatsizlik yorgunluk ,ekipman yeterli kalitede olmaması yada ekipman sunulmamasından dolayı,  KAZA kaçınılmaz oldu…
OYUN HAKKINDA

 “Kazasız Kul Olmaz “ iş ve trafik kazaları ilk yardımın nasıl müdahale edeceğini  trajikomik ve gerçek hikayelerle anlatan  hem yetişkin hemde çocuklar için uyarlanmış tiyatro oyunudur. . 81 ilde sahnelenecektir. sanat danışmanlarımız  (sunucu- oyuncu) VATAN ŞAŞMAZ (yönetmen   yapımcı ) MEHMET ALİ NALBANT . oyunun dış ses olarak TOPRAK SERGEN  seslendirdi.
İSTANBUL GELİŞİM TİYATROSU Misyonu. KADINA ŞİDDET,İŞ KAZALARI,TRAFİK KAZALARI,İLK YARDIM KÖY,OKULLARI  gibi konuları  dramatize ederek toplumu bu yönde farkındalık oluşturmaktadır.

TRAFİK KAZALARI  NEDENLERİ

Trafik kazaları  oranları
Türkiye de  yılda  8 bin  insanımız  hayatı kaybetmektedir. bunun yanısıra 200 bin yaralı meydana gelmekte. bu kazaların  sonucunda  engeli adayları çoğalmaktadır.. engeli bireylerin  yaşamını sürdürene kadar  devlet himayesinde ne denli maddi kaynak ayıracağını siz değerli destekçilerimizin  takdirine bırakıyoruz.
İnsan Faktörüne Bağlı Trafik Kazalarının Nedenleri
a) Acemilik,
b) Dikkatsizlik,
c) Uzun süre uykusuzluk,
d) Hatalı sollama,
e) Aşırı hız,
f) Fazla yük taşımak,
g) Alkollü araç kullanmak,
h) Bazı ilaçları kullandıktan sonra araç kullanmak,
i) Trafik kurallarını dikkate almamak,
j) Rutin araç bakımlarını yaptırmamak.
Trafik Kazalarının Başlıca Nedenleri
Trafik kazalarının sebepleri aşağıda verilen Maddeler halinde gruplandırılabilir :
1. İnsan
a) Sürücü
b) Yaya
c) Yolcu
2. Yol
3. Taşıt
4. Çevre
5. Trafik yönetim,denetim ve uygulaması

İŞ KAZALARI İSTATİSTİKLER

Türkiye’de her 6 dakikada bir iş kazası meydana geliyor, dünyada her yıl 1.2 milyon insan iş kazası ve meslek hastalıklarından dolayı hayatını kaybediyor
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'ne göre 2013'te 1235 işçi yaşamını yitirdi. 103'ü kadın 1132'ü erkek, 59’u çocuk, 22’si göçmendi. Ölüm en çok inşaat sektöründe yaşandı. Ancak işçilerin çoğu yollarda hayatını kaybetti.
İnşaat ilk sırada 
İş kollarına göre dağılım şöyle: İnşaat, Yol 294; Tarım, Orman 198; Taşımacılık 131; Ticaret, Büro, Eğitim, Sinema 95; Madencilik 93; Metal 79; Belediye, Genel İşler 62; Enerji 44; Tekstil, Deri 36; Savunma, Güvenlik 36; Konaklama, Eğlence 24; Gıda, Şeker 23; Çimento, Toprak, Cam 22; Petro-Kimya, Lastik 19; Ağaç, Kağıt 19; Gemi, Tersane, Deniz, Liman 18; Sağlık, Sosyal Hizmetler 15; Basın, Gazetecilik 7; İletişim 4 ve işkolu belirlenemeyen 16 işçidir.

İstanbul ilk sırada

Şehirlere göre dağılım şöyle: İstanbul’da 96, İzmir’de, Antalya’da 46, Bursa’da 45, Şanlıurfa’da 44, Muğla’da 41, Manisa’da 40, Zonguldak’ta 38, Kocaeli’nde 37, Adana’da 36 ve Samsun’da 31 işçi.


OYUNUN KONUSU
  iş kazaları ve  trafik kazaları meydana  geldiğinde  İLKYARDIM NASIL UYGULANIR anlatan 7 den 70 e herkesin iştirak edebileceği  gelişim arz eden bir tiyatro oyunudur. Oyunlarımızı  KURUM VE KURULUŞLAR  ile yürütüyoruz. Sizlerinde bu konuya hassasiyet göstereceğinizi  umuyoruz.
.  
OYUN KÜNYE
Yazan ve Yöneten:  Zahrettin Çelik
Sanat Danışmanı:  - Vatan Şaşmaz   Yusuf Erbaş   Mehmet  Ali Nalbant
Seslendirme: Toprak Sergen
Proje Danışmanları
Cengiz Emin ( Yapımcı Yönetmen)
Azad Elma  (İş adamı)
İbrahim Palamut (İş adamı)
Av.Adnan TÜZÜN
Abdullah  Çelik (İş adamı)
Öznur SİMAV (Pedagog)
Acil Tıp Teknisyenleri Derneği
Oyunun Kadrosu:  6 oyuncu - 2 teknik 
Kostüm:  Serpil Argun
Türü: Trajikomik
Süre: 90 dkk / 2 perdelik
Reji Asistanı:   , Ayla  Varol , Ahmet  Doğan
Müzik:  Majeste Bilinçaltı
İzleyici kitle: 7'den 70'e
Genel Koordinatör ve  Basın Danışmanı :  Hayriye  Hande Şen
Koordinatörler:, Ali ÇELİK  Sermin Ortaç Hüseyin Akdeniz
Grafik:  Özcan Kılıç


facebook sayfa :  https://www.facebook.com/pages/Kazas%C4%B1z-Kul-Olmaz/802840296393855?fref=ts

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder